Det bästa jobbet man kan tänka sig!

Hammed Adedoyin och Håkan Örnevik arbetar som hisstekniker på Stockholmsföretaget Hissgruppen, ett dotterbolag inom Motum-koncernen. De stortrivs med arbetsuppgifterna, kollegorna och friheten under ansvar.

Hammed är 31 år gammal och kommer ursprungligen från Nigeria. Han kom till Sverige för 5 år sedan för att skapa ett bättre liv än det som skulle ha varit möjligt i Nigeria. Hammeds resa till Sverige var farofylld och som för så många andra som flytt till Europa riskerade Hammed livet när han tog sig över Medelhavet till Italien. Hammed är utbildad lastbilsmekaniker från Abdul-Waheed Automobile Technician i Lagos och hade arbetat i 4 år innan han kom till Sverige.

– När jag kom till Sverige var det en stor utmaning att jag inte kunde språket. Jag hade dock tur att få gå en speciell SFI-utbildning på Xenter i Tumba med inriktning Mekatronik genom robotstyrning. Efter utbildningen hade jag fått behörighet att söka till Xenters YH-utbildningar och jag valde då att söka till den ett-åriga hissteknikerutbildningen eftersom jag tyckte att det lät spännande med hissar och jag gillar att skruva och meka.

Under hissteknikerutbildningen praktiserade Hammed på Hissgruppen och fick anställning direkt efter att han tagit examen sommaren 2018. Hammed firade 3 års jubileum på Hissgruppen i juni 2021.

– Jag visste direkt att Hissgruppen var rätt företag för mig. Det finns ett bra kammaratskap och alla hjälper varandra. Jobbet som hisstekniker är självständigt och varierat med mycket sociala kontakter. Det passar mig helt perfekt. Jag kan inte tänka mig något annat jag hellre skulle vilja göra.

Kollegan Håkan Örnevik har arbetat i hissbranschen i 44 år. Håkan hade egentligen tänkt bli elektriker från början men hittade ingen praktikplats som elektriker. När han fick chansen att praktisera på ett lokalt hissföretag slog han till och även efter så många år i branschen trivs han fortfarande.

– Jobbet som hisstekniker är ansvarsfullt och samtidigt fritt. Man rör på sig mycket och planerar själv sitt arbete. Jag kan varmt rekommendera att bli hisstekniker om man tycker om mekanik och el. Det är det bästa jobbet man kan tänka sig!

Efterfrågan på duktiga hisstekniker är stor i Sverige och det finns fler vägar in om man vill bli hisstekniker. En väg är att söka sig till den ett-åriga Yh-utbildningen till hisstekniker som finns i Tumba. Här får man under 40 veckor på skolbänken och 13 veckors praktik på ett hissföretag lära sig grunderna i hissteknikeryrket. Läs mer om utbildningen på www.xenter.se.

Om man har någon form av teknisk utbildning tillsammans med mycket praktisk erfarenhet av el och/eller mekanik samt lätt för att lära nya saker kan man i stället testa att söka sig direkt till ett hissföretag. Välkommen att ta del av alla lediga jobb inom Motum-koncernen via denna länk

Är du nyfiken på att bli hisstekniker? Tveka inte att kontakta Peter Åman, VD Hissgruppen peter.aman@hissgruppen.se eller Maria Junfalk HR-generalist på Motum maria.junfalk@motum.se.

 

Motum är Sverige största oberoende hiss- och portkoncern. Vi är specialister på att installera, modernisera, serva och reparera hissar och portar. I koncernen ingår Hisscentralen, Hissgruppen, ITK, Motum Hiss Blekinge, Motum Hiss Skåne, Motum Port, Nordisk Hiss, Nordisk Hiss i Värmland, Roslagens Hiss, Uppsala Lyftservice, Vinga Hiss och Östgöta Portservice. Tillsammans är vi runt 350 anställda och omsätter cirka 700 miljoner kronor.